Lees het laatste nieuws en relevante praktijkvoorbeelden en publicaties
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Thema-update innovatiegericht inkopen
juni 2024

Online lezen  |  Afmelden

Dit is de laatste thema-update. In het vervolg houden we je op de hoogte over het onderwerp Innovatiegericht inkopen via een speciale uitgave van onze PIANOo-Alert nieuwsbrief. Ontvang je deze tweewekelijkse nieuwsbrief nog niet? Meld je dan aan voor de PIANOo-Alert.
Het Kadaster in 2023 meest innovatievriendelijke publieke inkoper
Het Kadaster kocht in 2023 gemiddeld genomen het meest innovatievriendelijk in van alle publieke inkopers in Nederland. Dat blijkt uit de Top 10 ‘innovatievriendelijke inkopers’ in de publieke sector, opgesteld door Universiteit Utrecht, TenderNed en PIANOo over 2023. Publieke organisaties worden hierbij gewaardeerd en gerangschikt op toepassing van innovatievriendelijke instrumenten, zoals een prijsvraag of innovatiepartnerschap. Het Kadaster blijkt het meest innovatievriendelijk in te kopen. Rijkswaterstaat houdt echter haar leidende positie vast als het gaat om de totaalscore per organisatie.
Lees meer
Buyer Group AI Beeldherkenning met drones gaat in 2024 verder als Leernetwerk AI Beeldherkenning
Het Leernetwerk AI Beeldherkenning is een vervolg op de Buyer Group AI beeldherkenning met drones. De focus ligt op de thema’s die voortkomen uit de marktvisie van de Buyer Group AI Beeldherkenning met drones. De marktvisie biedt praktische handvatten voor het inzetten van AI beeldherkenning door overheden Zoals bij het monitoren van biodiversiteit, bij inspectie van gebouwen en onderhoud van infrastructuur. Het Leernetwerk gaat dieper in op de thema’s en geeft aanwijzingen  over verantwoord gebruik van deze digitalisering in de praktijk.
Lees meer
Inschrijving European Innovation Procurement Awards 2024 opent 26 juni
De European Innovation Council (EIC) van de Europese Commissie organiseert de European Innovation Procurement Awards. Dit initiatief benadrukt en stimuleert de waarde van innovatiegericht inkopen, waarbij de overheid samen met bedrijven tot nieuwe oplossingen komt. Aanmelden kan van 26 juni 2024 tot 26 september 2024. 

Op 19 en 20 maart 2024 vond de conferentie plaats in Brussel over Innovatiegericht Inkopen: Innovation Procurement Conference. Tijdens dit initiatief van België, als voorzitter van de Raad van de Europese Unie, werden 2 EU-innovatieprijzen uitgereikt.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld: Innovatiepartnerschap voor circulaire schoolgebouwen in Amsterdam
Kwalitatief hoogwaardig, flexibel en duurzaam bouwen: de markt kan veel meer dan opdrachtgevers vragen. Amsterdam wil het marktpotentieel benutten, ontwikkelen én een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Daarom gebruikt de gemeente een innovatiepartnerschap om met 3 bouwconsortia  9 tot 30 hoogwaardige, flexibele en duurzame schoolgebouwen te realiseren.
Lees meer
Terugblik PIANOo congres: Innovatiegericht inkopen
Op 6 juni 2024, de dag van de Europese verkiezingen, verzamelden circa 900 inkoopexperts zich in Nieuwegein voor de 18e editie van het PIANOo-congres. Het toepasselijke thema: aanbesteden is keuzes maken. In een wereld die maatschappelijk, economisch, technisch en geopolitiek gezien steeds complexer wordt, kunnen inkoopprofessionals bij aanbestedende diensten dankzij hun sleutelrol écht het verschil maken. Zo ook met innovatiegericht inkopen. Het congres bood inspiratie, actuele ontwikkelingen én een inhoudelijke basis voor complexe vraagstukken rondom onder meer AI en EU- wet- en regelgeving.
Lees meer
Voorlichtingsvideo Innovatiegericht Inkopen
De overheid kan de markt stimuleren om met innovatieve en unieke nieuwe oplossingen te komen om haar publieke taken beter te kunnen uitvoeren. Deze innovaties richten zich vaak op het betrouwbaarder, duurzamer, goedkoper, sneller en veiliger uitvoeren van publieke taken. Ook kan innovatiegericht inkopen ingezet worden om bij veranderende publieke taken innovatieve oplossingen in te kopen.
Bekijk de video
Publicaties
Verantwoord digitaliseren: marktvisie AI beeldherkenning met drones
Overheden kunnen AI (kunstmatige intelligentie) gebruiken om beeldmateriaal van drones te analyseren en bruikbare informatie te verkrijgen. Dit biedt steeds meer mogelijkheden. Het is in te zetten bij het monitoren van biodiversiteit, bij inspectie van gebouwen en onderhoud van infrastructuur. De Buyer Group heeft een marktvisie opgesteld die inzicht geeft aan de hand van 4 thema’s.
Lees meer
Vacature (Senior) Adviseur Innovatiegericht Inkopen
PIANOo is op zoek naar jou! Wil jij overheden helpen hun inkooptraject innovatiegerichter vorm te gegeven? Heb je ruime ervaring als adviseur bij bijvoorbeeld de (semi)overheid? Heb je een netwerk op het gebied van publieke inkoop en/of innovatie? En wil je onderdeel worden van ons fijne PIANOo-team? Bekijk dan de vacature voor meer informatie of om direct te solliciteren.
Lees meer
Bijeenkomsten
Themasessies Leernetwerk AI Beeldherkenning
Het Leernetwerk organiseert meerdere bijeenkomsten, waarbij per bijeenkomst wordt ingegaan op een thema uit de marktvisie van de Buyer Group AI Beeldherkenning en drones. Meld je aan bij interesse in de digitale sessies op 17 september en 26 november
17 september  26 november
Sessies Community of Practice (CoP) Digitale Innovaties
De CoP concentreert zich in 2024 specifiek op AI en algoritmes vanwege de groeiende kansen, risico’s en vraagstukken. In 2024 zijn er in totaal 4 sessies over het aanschaffen van oplossingen waarin AI en algoritmen een rol spelen. De levenscyclus van een algoritme staat hierbij centraal en is de basis voor de onderwerpen van iedere sessie. Wil je vanuit je publieke functie meepraten over de aanpak van inkoop van digitale innovatietrajecten? Meld je dan aan voor de digitale CoP’s op 24 september en 10 december.
24 september 10 december
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties